هنر ظریف رهایی از اهمالکاری و شروع بدون تاخیر کارها یک امر واجب برای کسانی است که خواهان تعالی در زندگی هستند. همه ما آدم ها در برهه هایی از زمان اهدافی را برای خود تعیین کردیم که برای انجامش با موانع ذهنی و عملکردی مختلفی روبرو شدیم و همیشه این سوال ها گوشه ذهن ما را به خود مشغول کرده است : « چطور میتونم خیلی زود شروع کنم؟ چطور تصمیم خوب بگیرم؟ چطور تنبلی رو بذارم کنار؟ چطور اهمال کار نباشم؟ ». بدیهی است تا زمانی که نتوانیم پاسخی روشن برای این سوالات داشته باشیم و عملکرد خود را بهبود ببخشیم نمی توانیم دستاوردهایی که مدام در زهنمان برای رسیدن به آن ها نقشه می کشیم و لذت تصور در آغوش کشیدنشان قند در دلمان آب می کند را واقعی کنیم. چابکی لازمه ی زندگی در عصر تغییرات نو به نو است از شما دعوت می کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا هنر ظریف زود شروع کردن و حذف اهمال کاری را به عنوان یک راهکار عملی رسیدن به خواسته ها با شما به اشتراک بگذاریم.
در سفر زندگی، آرزوها و اهداف ما مانند ستاره های دوردست است. ما با اشتیاق به آنها نگاه می کنیم، اما اغلب خودمان را در بند زنجیرهای نامرئی که ریشه در زمین دارند، می یابیم. این زنجیرها موانع ذهنی و عملکردی هستند که مانع پیشرفت ما می شوند و باعث می شود عمل ساده شروع یک کار سخت و طاقت فرسا به نظر برسد.
اما چرا خلاص شدن از این توقف گاه ها و شروع سفر بدون تأخیر بسیار مهم است؟
زندگی همچون بوم نقاشی است که ما در گذر زمان دستاوردهای خود را روی آن نقاشی می کنیم و با هر زمان از دست رفته، کار اتمام بوم به تعویق می افتد و فرصت کشیدن بوم های بیشتر و بیشتر همچنین. در دیدگاه ارزشمند دیگری زمان را به عنوان یک واحد مالی برای تصاحب فرصت ها می شناسند بنابراین تاخیر تنها توقیف زمان نیست بلکه تسلیم شدن ما برای اسیر سرنوشت شدن به جای ساختن آن است. شروع بدون تاخیر، تصدیق ماهیت گذرای زمان و تایید تعهد ما برای تحقق رویاهایمان است. این اولین قدم برای کنترل امور زندگی و شکل دادن آینده دلخواهمان است.
شروع بدون تاخیر به ما این اجازه را می دهد تا در گذر زمان بعضا زودتر از خیلی های دیگر مهارت های خود را اصلاح کنیم، از اشتباهات خود بیاموزیم و حرکت کنیم. این امکان را به ما می دهد تا با اطمینان حاصل از تجربه و خردی که از پشتکار به وجود می آید، سهل و ممتنع در مسیر پیش برویم.
زمان های از دست رفته برای شروع کار، تعویق هایی که در حین کار به آن ها دامن می زنیم همگی راهزنان موفقیت هستند. امام علی علیه السلام در سخنی زیبا می فرمایند، : «آدم عاقل کسی است که حتی یک لحظه از زمان خود را صرف کاری که برایش سودی ندارد، نکند». اگر زیاد برای هر کاری زمان را از دست می دهید پیشنهاد می کنیم این جمله عبرت آموز را در مقابل دیدتان قرار دهید یا به صورت یک عکس نوشته روی صفحه موبایل، وقتی وسوسه می شوید بدون هدف در شبکه های اجتماعی بچرخید لحظه ای فکر کنید که با وبگردی و اینستاگرام چه چیزی را می دهید و چه دریافت می کنید!
چرا کارها را به تعویق می اندازیم؟
یکی از مهم ترین عوامل اهمال کاری و تعویق کارها وجود موانع ذهنی و عملکردی می باشد. در میان موانع ذهنی، شک و تردید، ترس از شکست و قضاوت دیگران ما را فرا گرفته است و روح ما را برای حرکت پر قدرت به سمت مسیر تضعیف می کند. از نظر عملکردی، ما اغلب با کمبود منابع، برنامه ریزی ناکافی و مدیریت زمان ضعیف روبرو هستیم. البته باید این را در نظر داشته باشیم این موانع به صورت صد درصدی یک مانع واقعی به حساب نمی آیند بلکه بسیاری از آن ها نگهبانان منطقه راحتی ما هستند و از ما خواستند که در محدوده های آشنا وضعیت فعلی خود بمانیم.
باید بدانیم یک روحیه ستودنی برای انسان عدم رضایت به شرایط فعلی و داشتن دغدغه همیشگی برای رشد است. امام علی علیه السلام به حرکت در مسیر رشد و تعالی تاکید دارند و می فرمایند: «هرکسی دو روز از زندگی اش مانند هم باشد ضرر کرده است.»
برای شروع بدون تاخیر و حذف اهمال کاری باید چه راهکارهایی را استفاده کنیم؟
ابتدا لازم است تا موانع تعویق کارها و اهمال کاری را از بین ببریم، برای از بین بردن این موانع ، ابتدا باید وجود آنها را تصدیق کنیم و سپس طرز فکر رشد و استقامت را اتخاذ کنیم. این شامل تعیین اهداف واضح ، ایجاد برنامه های عملی و پرورش یک محیط حمایتی است که باعث تشویق ریسک پذیری و یادگیری می شود.
راهکارهای غلبه بر موانع عملکردی برای شروع بدون تاخیر و جلوگیری از اهمال کاری:
- اهداف خود را به صورت شفاف و دقیق تعیین کنید: با یک دید روشن از آنچه می خواهید به دست بیاورید، شروع کنید. اهداف دقیق مانند قطب نما عمل می کنند و تلاش های شما را در جهت درست هدایت می کنند. 2
- یک برنامه گام به گام ایجاد کنید: کارهای مورد نیاز برای رسیدن به اهداف خود را تجزیه کنید. وظایف بزرگتر را به مراحل کوچک و قابل کنترل تقسیم کنید این اقدام باعث می شود، کار کمتر دلهره آور به نظر برسد و به شما در شروع راحت تر کمک کند. یک برنامه گام به گام که در آن با رسیدن به دستاوردهای کوچک اما متوالی پیش می روید انگیزه شما را تقویت می کند.
- ضرب الاجل های مشخص در کار ایجاد کنید: به خودتان برای انجام وظایف زمان کافی بدهید و در عین حال برای رسیدن به ضرب الاجل ها جدی و به آنها پایبند باشید. این موضوع می تواند حس فوریت ایجاد کند و به شما در تمرکز خود کمک کند.
- قانون پارکینسون در تعیین درست ضرب الاجل ها می تواند به شما کمک کند. این قانون می گوید کارها به همان اندازه ای که برایشان زمان می دهید به طول می انجامند یعنی اگر کاری را بتوانید در 2 ساعت انجام دهید اما برای آن 5 ساعت زمان گذاشته باشید در 5 ساعت کار را به اتمام می رسانید که این یک رویکرد اشتباه در تعیین ضرب الاجل برای شما خواهد بود. سعی کنید کارها را به همان اندزه که واقعا نیاز دارند زمان بدهید.
راهکارهای غلبه بر موانع ذهنی برای شروع بدون تاخیر و جلوگیری از اهمال کاری:
- "چرا"ی خود را درک کنید. چرا رسیدن به هدفی که در ذهن دارید برای شما مهم است و تحقق این تصویر رویایی از آینده برای شما حیاتی است. چرا برای تحقق اهدافتان باید این کارها را در زمان کافی و با کیفیت عالی انجام دهید. داشتن پاسخ روشن به تمام چرایی های حرکتتان همواره شما را با انگیزه در مسیر هدف نگه می دارد.
- احساسات منفی خود را مدیریت کنید: تعلل اغلب با احساسات منفی نسبت به یک کار مرتبط است. ممکن است بزرگی کار و یا عدم مهارت اولیه برای شما ایجاد ترس کند اما سعی کنید با یک دیدگاه مثبت تر کار را شروع کنید و به خودتان اطمینان دهید در ادامه با یادگیری چیزهایی که بلد نیستید می توانید عملکرد بهتری داشته باشید.
- از کمال گرایی خودداری کنید: منتظر لحظه یا شرایط ایده آل و 100 درصدی برای شروع یک کار نباشید. بپذیرید که اگر اشتباه کنید می توانید دوباره آن را اصلاح کنید و از آنها بیاموزید. به یاد داشته باشید، تنها چیزی که مهم است این است که یک اشتباه را دوبار مرتکب نشوید!
- عوامل حواس پرتی ها را از بشناسید و آن ها را از بین ببرید: آنچه را که معمولاً منابع شما ( نیروی ذهن، فکر و جسم) شما را منحرف می کند، مشخص کنید و برای به حداقل رساندن این حواس پرتی هنگام کار اقدامی انجام دهید.
- از پاداش استفاده کنید: برای انجام وظایف یا پیشرفت در مسیر به خود پاداش دهید. این می تواند انگیزه دیگری برای انجام کارها ایجاد کند.
- از یک پشتیبان کمک بگیرید: اگر احساس می کنید خودتان به تنهایی نمی توانید برای تعلل و حذف اهمال کاری خود کاری انجام دهید حتما از یک فرد آگاه کمک کنید این موضوع نه تنها سرعت شما برای مقابله با این مشکل را بیشتر می کند بلکه در ادامه مسیر برای چالش هایی که می توانید با آن ها روبرو شوید هم می تواند کمکتان کند.
به یاد داشته باشید، غلبه بر تعلل و حذف اهمال کاری یک فرآیند است و با گام های کوچکی برای بهبود برمیدارید از بین خواهد رفت بنابراین صبور باشید و پیشرفت و دستاوردهای هر چند کوچک خود را که در طول مسیر کسب می کنید را جشن بگیرید. با استفاده از این راهکارها می توانیم موانعی را که بین ما و اهدافمان ایستاده است را از بین ببریم. عمل انجام نه فقط وسیله ای برای رسیدن به هدف است ، بلکه مهر تاییدی بر بر عزم و اراده ما و روشی برای شکوفایی نیروهای درونی ماست.