مادری پر از لحظات گرانبها با خاطرات فراموش نشدنی است. از اولین قدم تا روز اول مدرسه و دانشگاه، مادر بودن یک تجربه قابل توجه و با ارزش است. این نقش پر مسئولیت در کنار شیرینی توام با چالش هایی برای ما خانم هاست طوری که احساس می کنیم با پذیرفتن این نقش آنقدر زمان کم می آوریم که نمی توانیم برای تحقق اهدافمان قدمی برداریم.
این طبیعی است که در میان خواسته های همسر و فرزندانمان، رسیدگی به امور خانه و پیگیری برنامه هایی که برای شغلمان داریم پیدا کردن زمانی برای توجه به خود و گام برداشتن در راستای اهدافمان ناممکن بنظر برسد اما نگران نباشید، زیرا در این مقاله، قصد داریم راهکارهای عملی برای تسلط بر زمان با وجود چالش های پیش روی مادران را به اشتراک بگذاریم. بنابراین ، اگر آماده هستید تا با مدیریت زمان، استرس خود را کاهش دهید و زندگی سازمان یافته تری را داشته باشید و به ثمر رسیدن اهدافتان را یکی پس از دیگری جشن بگیرید با ما همراه شوید. برای مدیریت بهتر زمان ابتدا باید با چالش هایی که عموما در مسیر مادری با آن روبرو هستیم آشنا شویم تا بتوانیم بر اساس اصول مدیریت زمان بهترین راهکارها را برای خود بکار ببریم.
تغییر مداوم اولویت ها: مادر بودن با طیف وسیعی از وظایف و مسئولیت های غیرقابل پیش بینی همراه است که اولویت ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
کمبود وقت شخصی: مادران غالباً در میان وظایف روزمره، با وقت گذاری برای خودشان چالش دارند.
فشار چند وظیفه ای: مادرانی که کسب و کاری دارند معمولا تحت فشار مضاعفی از طرف جنبه های مختلف زندگی شامل کارهای خانه، رسیدگی به امور همسر و فرزندان، پیگیری وظایف کسب و کار روبرو هستد که می تواند از نظر روحی خسته کننده باشد.
عذاب وجدان و احساس گناه: بسیاری از مادران در اوقاتی که برای خود مراقبتی یا پیگیری اهدافشان در نظر گرفته اند با انواع و اقسام افکار در خصوص فرزندان و امور خانه مورد هجوم قرار میگیرند و این موضوع سبب می شود تا مدام نگران غفلت از خانواده بوده و احساس گناه و عذاب وجدان داشته باشند.
اما با وجود این چالش ها مادران هنوز هم نیازمند داشتن زمانی برای خود هستند تا بتوانند تجدید قوا کنند و با پرداختن به کارهایی که دوست دارند مخزن آرامش، انگیزه و نشاط خود را شارژ نمایند. این اطمینان را به شما می دهیم که اگر خود را به مدیریت زمان عادت دهید و با استفاده از راهکارهای عملی که در ادامه می آید خود را مقید به انجام امور زندگی کنید مطمئنا می توانید با حضور پر انرژی در نقش های مختلفی که دارید، به خانواده و اطرافیانتان شادی و رضایتمندی را هدیه دهید.
- مهم ترین کارها را در اولویت قرار دهید: روز خود را با انجام مهمترین کارها شروع کنید. روی آنچه واقعاً مهم است تمرکز کنید و از فعالیتهای غیر ضروری دوری کنید. لیست کارها می تواند بهترین دوست شما در این زمینه باشد. اپلیکیشن ها و دفترهای to do list بسیار کمک کننده هستند.
- یک تقویم خانوادگی ایجاد کنید: یک تقویم خانوادگی مشترک ایجاد کنید که شامل کلیه قرارها و فعالیتهای فوق برنامه مربوط به خودتان و فرزندان باشد. این تقویم به شما و خانواده تان کمک می کند تا سازمان یافته عمل کنید و از تداخل برنامه ها جلوگیری نمایید و چیزی را از قلم نیندازید.
- زمانتان را بلوک بندی کنید: برای کارهای مختلف، بلوک های زمان را اختصاص دهید. به عنوان مثال، زمان مشخصی را برای رسیدگی به هر یک از امور منزل، خانواده و شخصی کنار بگذارید. این روش ساختار یافته می تواند بهره وری را تقویت کند.
- تقسیم مسئولیت ها را جدی بگیرید: اعضای خانواده خود را برای همکاری در امور منزل تشویق نمایید. هر کدام از فرزندانتان را مسئول انجام کارهایی کنید و وظایفی را متناسب با سن فرزندانتان به آنان واگذار نمایید. این اقدام هم می تواند بار مسئولیت های شما را کمتر کند و هم مهارت های ارزشمندی را به فرزندانتان آموزش دهد.
- اهداف تان را واقع بینانه تعیین کنید: در مورد آنچه می توانید با توجه به شرایطی که دارید انجام دهید واقع بینانه باشید. برنامه های سنگین هر روزه می تواند منجر به سرخوردگی و فرسودگی تان شود. سعی کنید مطابق با هدف بلند مدت خود هر روز گام های کوچکی را در نظر بگیرید و با تحقق اهداف کوتاه مدتی که دارید به خودتان جایزه دهید.
- بیاموزید نه بگویید: اگر فکر می کنید با پذیرفتن برخی خواسته های اطرافیان تحت فشار قرار میگیرید، گزینش عمل کنید و با تعیین مرزها از وقت و انرژی گرانبهای خود محافظت کنید.
- برخی امور را به شکل دسته ای انجام دهید: به عنوان مثال ، یک روز در هفته برای برنامه ریزی وعده های غذایی و خرید مواد مورد نیاز، یک روز برای نظافت منزل و ... .
- از فناوری، هوشمندانه استفاده کنید: از ابزارها و برنامه های دیجیتال استفاده کنید تا به مدیریت کارآمدتر خود کمک کنید. تقویم های دیجیتال، برنامه های مدیریت کار و یادآوری می توانند ارزشمند باشند.
- هر روز برای خود مراقبتی زمانی را تخصیص دهید. ورزش، مدیتیشن، مطالعه کتاب هایی که دوست دارید، رسیدگی به پوست و خلاصه هر کاری که به حفظ سلامتی جسم و روح شما کمک می کند در این دسته تعریف می شوند. این کارها می توانند نشاط و امیدتان را افزایش دهند پس برای این بند اهمیت ویژه ای قائل باشید چون خانواده تان به یک مامان جذاب و پر انرژی بیشتر از یک خانه تمیز نیاز دارد.
- یک شبکه پشتیبانی برای خود داشته باشید. برای کمک گرفتن از دوستان و خانواده، خجالت نکشید. سعی کنید جمعی از افراد همفکر را داشته باشید تا در ارتباط با آن ها ضمن به اشتراک گذاری تجربیاتتان، راهکارهای ارزشمندی را دریافت نمایید.
و در پایان، امیدواریم با خواندن این مقاله و راهکارهای عملی که ارائه شد عزم راسخ خود را برای مدیریت زمان جزم کنید. قبول داریم! مادری، رسیدگی به امور خانواده ، کسب و کار همه این ها پر چالش و سخت هستند! ما شما را درک می کنیم، اما به شما باور داریم که می توانید همه این ها را به بهترین شکل مدیریت کنید چون شما یک مادر آگاه هستید که برای یادگیری و رفع دغدغه هایتان به یافتن راه حل ها می پردازید و قربانی شرایط نمی شوید. اگر نیازمند مشورت بودید مامی کا کنار شماست در منوی تماس با ما، در ارتباط باشید.